Cafè científic 26/5/2016

26 de maig del 2016

Que bé que ens ho hem passat! Avui hem realitzat el primer cafè científic del projecte SomGens. Ens hem trobat a les 18:00 h al cafè de la Mila, a la Garriga, on tot un seguit de joves científics i participants del projecte SomGens han vingut a fer-nos cinc cèntims sobre les seves investigacions i els projectes de divulgació que han dut a terme durant aquest curs.

A continuació, us deixo amb un petit vídeo de l'experiència, i també un petit resum de la ponència de cada grup de joves científics.



 1. Sabeu per què envellim? (Maria i Noa)
La Maria i la Noa ens han recordat com s'organitzen les cèl·lules i on es troba la nostra informació genètica, i tot seguit ens han exposat un parell de teories que expliquen per què envellim.
2. Els transgènics (Maria i Glòria)
La Maria i la Glòria ens han volgut apropar al món dels organismes modificats genèticament i ens han presentat alguns exemples i polèmiques que generen debat.
3. L'enginyeria genètica (Júlia i Queralt)
Però quina branca de la biologia s'encarrega de manipular l'ADN per generar, per exemple, aquests organismes modificats genèticament? La Júlia i la Queralt ens han parlat de l'enginyeria genètica; les tècniques d'introducció de gens exògens, les seves aplicacions i algunes pinzellades de la reflexió ètica que se'n deriva.
4. La clonació del mamut (David, Sergi i Cherif)
En David, en Sergi i en Cherif han parlat d'una aplicació concreta de l'enginyeria genètica: la clonació d'espècies extingides, centrant-se en el mamut llanut. Seria possible tornar a la vida tot d'animals de què només n'hem conegut els fòssils? Finalment s'ha encetat un debat bioètic sobre si aquesta possibilitat és o no una necessitat.
5. Càpsula de bioètica (Ona, Jan, Anna i Gina)
Ja que els temes anteriors ho requerien, l'Ona, en Jan, l'Anna i la Gina han vingut a fer-nos cinc cèntims sobre la necessitat de reflexionar on es troben les fronteres de tot aquest seguit de possibilitats que ens brinda la ciència. Ens han presentat alguns dels casos que han estat estudiant i han fet participar al públic d'un debat molt interessant.
6. L'evolució (Biel i Nina)
En Biel i la Nina ens han vingut a fer quatre pinzellades sobre l'evolució humana. Ens han parlat de les teories de Lamarck i de Darwin, i ens han presentat els diversos homínids avantpassats nostres en un pòster molt elaborat i dinàmic.
7. El càncer de mama (Laia)
Després d'introduir-nos una mica en el món de les malalties genètiques, la Laia ens ha vingut a explicar quines maneres tenim actualment de diagnosticar el càncer de mama i de quins tractaments disposem per combatre'l, en una exposició senzilla, clara i molt divulgativa!
8. El trastorn bipolar (Jordi)  
Finalment, en Jordi ha tancat la jornada amb una ponència sobre el trastorn bipolar; què és, quines en són les causes, quins tractaments existeixen... Com en Jordi s'esperava, el públic al principi no tenia gaire clar de què es tracta aquest trastorn, però la seva exposició ha generat una gran curiositat i molt de debat!

Aquí podeu veure i descarregar algunes fotos del cafè:

 

Moltes felicitats a tots els joves científics! Heu fet d'aquest primer cafè científic una gran experiència amb les vostres explicacions! Sou uns grans divulgadors!

Vull agrair a la Mila haver-nos permès dur a terme aquesta experiència al seu local, haver-nos facilitat la jornada i fins i tot haver participat durant el cafè! També als professors dels alumnes ponents pel suport que m'heu oferit amb la preparació! Moltes gràcies!!


Després d'aquest gran cafè científic... Et perdràs el pròxim?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada